Speelsituatie:

4 x Vier op 'n rij

Uitgever: MB Spellen (Hasbro)
Jaartal: 2008
Aantal spelers: 2-4
Aangegeven spelduur: Niet vermeld
Aangegeven leeftijd: vanaf 8 jaar
Spelauteur: Niet vermeld
FORUM-beoordeling: 4,1 / 10 (9 spelers)
Internet-beoordeling: 6,8 / 10 (2 websites)
Bezoekers-beoordeling: nog niet van toepassing
Globale beoordeling: 46 %
Te koop bij Adriaensen Speciaalzaak Gezelschapsspellen:
mits bestelling
Spelregels:
Spelmateriaal: volledig taalonafhankelijk


Overig spelmateriaal:
Iedereen kent ongetwijfeld 4 op 'n rij.
Welnu, dit spel is er weer, doch ditmaal voor 2 tot 4 spelers.
Het speelraam waarin de schijfjes worden gestoken, is nu een dubbel raam (als het ware twee originele speelramen tegen elkaar geplakt).
Iedere speler krijgt in een bepaalde kleur (geel, rood, groen of blauw) 17 enkele (open) schijfjes en 2 blokkers (dit zijn dubbele gesloten schijven), desgevallend 1 blokker (in een spel met 4 spelers).
Het spel verloopt identiek als het originele 4 op 'n rij. Spelers laten om beurten één schijfje vallen in een gleuf naar keuze aan de bovenkant van het speelraam: er is een keuze uit 14 vakjes, nu alle 7 kolommen in tweevoud aanwezig zijn.
De speler die als eerste één ononderbroken rechte lijn (horizontaal, verticaal of diagonaal) heeft gevormd van 4 schijfjes in zijn kleur, heeft het spel gewonnen.
Anders dan in de klassieke versie van 4 op 'n rij, is het door het dubbel speelraam mogelijk om al zigzaggend 4 op 'n rij te vormen over de twee speelramen heen.
Het is hierbij vooral goed opletten! Omdat aan beide zijden van het speelraam op éénzelfde plaats twee verschillende kleuren schijfjes aanwezig kunnen zijn, wordt van de spelers toch meer aandacht/concentratie gevergd dan in de klassieke versie: dit dubbel speelraam heeft m.i. dus zeker enige invloed op de zichtbaarheid van de reeds gestoken schijfjes.
In deze nieuwe versie hebben de spelers bovendien 1 of 2 blokkers ter beschikking (1 per speler als met 4 spelers wordt gespeeld, anders 2 blokkers per speler). Een blokker is twee lagen dik, waardoor ze in één beurt beide kanten van het speelraam blokkeert. Ideaal dus om te gebruiken als een andere speler op het punt staat om vier op 'n rij te vormen. Uit de spelregels leid ik niet duidelijk af of een blokker ook aanvallend als schijfje kan worden gebruikt (niettegenstaande de naam "blokker"). Omdat een blokker in feite ook een schijf is, neem ik aan dat het schijfje zowel verdedigend (om een 4 op 'n rij van een andere speler te verhinderen) als aanvallend (om 4 op 'n rij te vormen) kan worden gebruikt.

4 x Vier op 'n rij zal eenzelfde spelgevoel geven als het klassieke 4 op 'n rij. Alleen vind ik persoonlijk de originele versie meer geschikt voor 2 spelers dan de nieuwe versie: als de eerste speler in het midden zijn eerste schijfje laat vallen, moet de andere speler immers noodgedwongen al vrij snel zijn 2 blokkers gebruiken om het spel niet onmiddellijk te verliezen. Een oneerlijke strijd dus bij voorbaat! Ook met 3 of 4 spelers, vind ik de controle over het spel erg beperkt: als een bepaalde speler 4 op 'n rij kan vormen, dan hebben de andere spelers 2 keuzes: ofwel slaan zij de handen in elkaar en laten ieder één schijfje vallen op de kritieke plaats, ofwel wordt verwacht dat de laatst mogelijke speler de situatie oplost met een blokker. Dit laatste is helaas meer dan eens het geval, waardoor aan deze speler geen andere keuze wordt gelaten dan zelf zijn blokker te spelen of de eerste speler alsnog te laten winnen. Het spel is dan ook teveel afhankelijk van de houding en/of "goodwill" of onachtzaamheid van andere spelers.
Nog een groot nadeel is bovendien de verpakking, die qua onhandigheid hoge toppen scheert.
Anderzijds is dan wel het grote voordeel van dit spel dat het heel snel gespeeld is. Dus als je eens de kans hebt, test het spel eens uit en vorm zelf je eigen oordeel ;-)
© Sven Talboom - 15.04.2010