Speelbord:

Burg Appenzell

Uitgever: Zoch zum Spielen
Jaartal: 2007
Aantal spelers: 2-4
Aangegeven spelduur: ca. 30 min
Aangegeven leeftijd: vanaf 6 jaar
Spelauteurs: Jens-Peter Schliemann / Bernhard Weber
FORUM-beoordeling: 8,2 / 10 (20 spelers)
Internet-beoordeling: 8,2 / 10 (9 websites)
Bezoekers-beoordeling: nog niet van toepassing
Globale beoordeling: 82 %
Te koop bij Adriaensen Speciaalzaak Gezelschapsspellen: Kaas Kasteel (999 Games) € 32,10 (winkelprijs) € 28,90 (jaarledenprijs)
Spelregels:
Spelmateriaal: volledig taalonafhankelijk
Kaas Kasteel (999 Games - 2008)
The Castle of Appenzell
Château Roquefort
Deutscher Kinderspiele Preis 2007
Winnaar As d'Or - Jeu de l'Année enfants 2009
In dit bordspel kruipen de spelers in de rol van muisjes die in het Kaas Kasteel op zoek zijn naar.... kaas, inderdaad ;-)
Eerst en vooral wordt het speelbord opgemaakt nadat het spelmateriaal uit de speldoos gehaald is: tegels en nadien daken worden geplaatst op het plastieken raamwerk in de speeldoos. Eén extra tegel blijft terzijde liggen.
In de vier hoeken wordt verder telkens een torentje geplaatst, dat de vier startplaatsen zullen zijn voor de deelnemende spelers.
Bedoeling van het spel is om als eerste 4 verschillende kaassoorten (in de vorm van kaasfiches) te verzamelen.
Op de legtegels zijn diverse kazen afgebeeld. Van elke kaassoort (7 soorten in totaal) is steeds driemaal een tegel voorhanden. De overige tegels zijn vloeren zonder afbeelding, dan wel valkuilen (3 valkuilen in totaal).
Elke muis van iedere speler start in de eigen toren (in een hoek van het speelbord).
Elke beurt mag je als speler 4 acties uitvoeren, waarbij je telkens keuze hebt uit 3 mogelijkheden:
ofwel een (horizontaal, verticaal of diagonaal) grenzend dak wegnemen, waardoor tegels zichtbaar worden;
ofwel een muis een stapje horizontaal/verticaal verzetten (doch maximum 1 muis per vakje) of een nieuwe muis in het spel brengen (via de eigen, onbezette toren);
ofwel een schuifactie uitvoeren (max 1x per beurt);
Bij deze laatste actie schuift een speler de extra tegel aan één zijde van het speelbord tegen een andere tegel, totdat uiteindelijk één tegel aan de andere kant van het speelbord eraf valt.
Alle tegels van die rij worden dus één plaats verschoven. Muizen die op die manier door een valkuil in het kasteel vallen, zijn dood en dus uit het spel.
Hoe kan je nu kaassoorten verzamelen? Heel simpel, als twee van je eigen muizen op eenzelfde soort kaastegel staan (maar uiteraard niet dezelfde, omdat dit niet toegelaten is!), dan krijg je het betrokken kaasje.
Van elke kaassoort mag je maximum 1 kaasje verzamelen.
Alle vakjes waarop geen muizen meer staan, worden op het einde van elke spelersbeurt opnieuw met daken toegelegd (voorzover mogelijk). Hoe de daken precies moeten liggen, is op het speelbord afgebeeld (cf. vorm en kleur van het specifieke dak).
Het spel is ten einde als een speler als eerste 4 verschillende kaassoorten heeft verzameld of indien een speler een derde muis kwijt is geraakt. In dit laatste geval zal de speler met de meest verzamelde kaasjes winnen, of in geval van gelijkstand, degene die het langst geleden aan de beurt was.

Burg Appenzell (of Kaas Kasteel genaamd in de nederlandstalige uitgave) is een leuk bordspel voor kinderen vanaf 6 jaar.
Ook kinderen van een jaar jonger kunnen dit spel al spelen, al zal een ouder dan ongetwijfeld de kinderen moeten begeleiden bij het juist tellen van de acties.
Niet alleen is elke stap van een muis een actie, maar ook het wegnemen van een dak, het plaatsen van een nieuwe muis, het schuiven, enzovoort, zijn telkens ook 1 actie, hetgeen door jongere kindjes weleens vergeten kan worden.
Het is in ieder geval een leuk kinderspel, waar ook volwassenen de nodige pret aan kunnen beleven. Het schuifsysteem is geënt op het spel De betoverde doolhof, een klassieker van Ravensburger, maar daarenboven is het spel door het schuifsysteem, in combinatie met het wegnemen en terugplaatsen van de daken, tevens als een memory-variant te beschouwen.
De leuke muisjes geven het spel ten slotte ook op visueel vlak iets extra.

Overig spelmateriaal:
© Sven Talboom - 27.09.2010