Speelbord:

Genius

Uitgever: 999 Games
Jaartal: 2004
Aantal spelers: 1-4
Aangegeven spelduur: 30 min
Aangegeven leeftijd: vanaf 8 jaar
Spelauteur: Reiner Knizia
FORUM-beoordeling: 8,2 / 10 (14 spelers)
Internet-beoordeling: 8,7 / 10 (13 websites)
Bezoekers-beoordeling: nog niet van toepassing
Globale beoordeling: 85 %
Te koop bij Adriaensen Speciaalzaak Gezelschapsspellen:
€ 28,90 (winkelprijs) € 26,00 (jaarledenprijs)
Spelregels:
Spelmateriaal: volledig taalonafhankelijk
Einfach genial (Kosmos)
Ingenious (Fantasy Flight Games)
Génial (Tilsit Editions)
Genius is een strategisch bordspel, waarbij spelers tegels aanleggen op een zeshoekig speelbord.
De tegel die een speler aanlegt, bestaat telkens uit twee aan elkaar gehechte zeshoekige vlakken.
Dit duo van aan elkaar gehechte zeshoeken bestaat, net als bij Domino, uit 2 symbolen: op elke zeshoekig vlak is één symbool afgebeeld.
Bedoeling van het spel is om zoveel mogelijk punten te scoren. Jouw symbolen brengen net zoveel punten op als het aantal aangrenzende reeds neergelegde symbolen van dezelfde soort.
Om te weten welke symbolen aangrenzend zijn, vorm je als het ware 5 stralen vanuit elk symbool van jouw tegel, waarbij elke straal dus een rechte rij vormt.
Uiteraard per symbool maar in 5 richtingen, aangezien 1 straal leidt naar het andere 6-hoekige deel van jouw tegel, dat vanzelfsprekend geen punten oplevert.
In het spel zijn 6 kleuren aanwezig (die bovendien alle worden voorgesteld door een bepaalde vorm: dit om geen nadeel te geven aan personen die lijden aan kleurenblindheid).
Zoals ook bij andere spellen van Knizia het geval is (denk bv. aan Eufraat & Tigris), geldt het principe dat de spelers gelijkmatig punten dienen te sprokkelen in alle kleuren.
De eindscore wordt immers bepaald door de kleur waarin je de minste punten hebt gescoord (en bij gelijkstand de tweede minste, enzovoort).
Heb je in een bepaalde kleur bovendien het maximum punten zoals op de puntenkaart aangegeven, bereikt, dan krijg je een extra beurt om een tegel aan te leggen.
Omdat je uiteraard pech kan hebben met de getrokken tegels, bestaat er nog een mogelijkheid om in een bepaald geval tegels om te ruilen.

Genius is een boeiend legspel waarbij timing en ook een beetje geluk van de partij zijn.
Nu het spel ook met 2 spelers vlot speelbaar is (of zelfs in teams van 2 spelers), zal het spel gemakkelijk zijn weg naar de speltafel vinden.
Kortom: een amusant familiespel van korte duur dat je zeker eens gespeeld moet hebben.
Overig spelmateriaal:
© Sven Talboom - 10.07.2009