Speelbord:

Metro

Uitgever: Queen Games
Jaartal: 2005
Aantal spelers: 2-6
Aangegeven spelduur: 45 min
Aangegeven leeftijd: vanaf 8 jaar
Spelauteur: Dirk Henn
FORUM-beoordeling: 7,2 / 10 (30 spelers)
Internet-beoordeling: 7,1 / 10 (10 websites)
Bezoekers-beoordeling: nog niet van toepassing
Globale beoordeling: 72 %
Te koop bij Adriaensen Speciaalzaak Gezelschapsspellen:
€ 22,70 (winkelprijs) € 20,40 (jaarledenprijs)
Spelregels:
Spelmateriaal: volledig taalonafhankelijk
We bevinden ons in Parijs, 1898. De spelers bouwen samen aan de metro van Parijs.
Iedere speler beschikt over een aantal treinen. Deze worden geplaatst in de metro-haltes zoals aangegeven op de gegeven overzichtskaarten per kleur.
In het begin van het spel trekt elke speler één kaartje. Hierop staan spoorlijnen afgebeeld die elkaar al dan niet kruisen.
Per beurt trekt elke speler verder één kaartje en legt vervolgens één van zijn kaartjes aan op het speelbord. De enige regels die in acht moeten worden genomen zijn dat:
- door het aanleggen van een spoorkaartje, dit steeds wordt aangelegd aan hetzij een beginstation, hetzij een reeds neergelegd kaartje
- en bovendien geen enkele trein in een eindstation over slechts één kaartje zijn route beëindigt. De beginstations bevinden zich immers naast de eindstations.
Elke trein moet dus over minstens 2 kaartjes bewegen alvorens in een eindstation terecht te komen.
Elk kaartje waarover een trein rijdt, brengt 1 punt op voor de betrokken trein. Een kaartje kan zelfs meerdere keren punten opbrengen indien een trein opnieuw over eenzelfde kaartje rijdt bij het volgen van zijn spoorwegroute.
Doel van het spel is om jouw treinen zo lang mogelijk (nl. over zo veel mogelijk kaartjes) te laten rijden alvorens deze een eindstation inrijdt.
Er zijn bovendien een aantal eindstations in het midden: als je hier toekomt met een trein, ontvangt de betrokken speler 2 maal het aantal kaartjes waarover zijn spoorlijn loopt, met andere woorden: het dubbele van de punten voor deze spoorlijn.

Metro is een amusant en eenvoudig te begrijpen legspel voor het hele gezin.
Ook voor veelspelers is het een geschikt spel om een avond mee te beginnen of af te sluiten.
Overig spelmateriaal:
© Sven Talboom - 22.05.2009