Speelbord:

San Francisco Cable Car

Uitgever: Queen Games
Jaartal: 2009
Aantal spelers: 2-6
Aangegeven spelduur: 30 min
Aangegeven leeftijd: vanaf 8 jaar
Spelauteur: Dirk Henn
FORUM-beoordeling: 7,4 / 10 (7 spelers)
Internet-beoordeling: 7,0 / 10 (4 websites)
Bezoekers-beoordeling: nog niet van toepassing
Globale beoordeling: 73 %
Te koop bij Adriaensen Speciaalzaak Gezelschapsspellen:
€ 35,00 (winkelprijs) € 31,50 (jaarledenprijs)
Spelregels:
Spelmateriaal: volledig taalonafhankelijk


Dit bordspel is een heruitgave van Metro, dat reeds in mei 2009 op deze website besproken werd.
Aangezien het spel een heruitgave betreft, verwijzen we voor het spelsysteem naar de spelbespreking van Metro.
In deze heruitgave wordt de metro niet meer in Parijs gebouwd, doch wel in het begin van de 20ste eeuw in ... San Francisco! Goed geraden, inderdaad ;-)
De grafische layout is wat meer gedetailleerd (gebouwen op de achtergrond), zodat de spelers meer het gevoel zouden moeten hebben van een stadsproject.
De kaartjes lijken in deze editie iets minder goed te passen in verhouding tot de voorgedrukte vakjes op het speelbord.
Tussen deze editie en de vorige zijn 2 grote verschillen die het vermelden waard zijn:
Ten eerste is de prijs wel wat hoger dan de vroegere prijs voor quasi hetzelfde spel.
Ten tweede is in deze editie een uitbreiding bijgevoegd, Cable Car Company genaamd.
Deze uitbreiding is leuk en geeft een heel andere dimensie aan het spel.
In de uitbreiding spelen de spelers niet meer met een bepaalde kleur, maar investeren zij in aandelen. Rode en bruine trams komen extra in het spel, zodat er 8 maatschappijen zijn in 8 verschillende kleuren.
Van elke maatschappij zijn er 100% aandelen die als volgt zijn verdeeld: 1x40%, 1x30%, 1x20% en 1x10%.
Alle aandelen van 40% worden in een afzonderlijke stapel samengebracht en goed gemengd. Hetzelfde gebeurt met de stapels aandelen van 30%, 20% en 10%. De bovenste kaart van elke stapel wordt omgedraaid zodat deze voor iedereen zichtbaar zijn.
Vervolgens krijgt iedere speler bij aanvang van het spel 4 aandelen, namelijk van elke stapel 1 aandeel.
Het spelverloop verloopt verder identiek als het gewone basisspel, echter met dien verstande dat iedere speler met alle kleuren van trams speelt.
In plaats van een tramspoor te plaatsen, kan een speler er ook voor kiezen om een aandeel om te wisselen, hetzij tegen het openliggende aandeel van de betrokken aandelenwaarde (hetzij 40%, hetzij 30%, enz.), hetzij tegen een verdekt liggende kaart van de stapel.
Echter, van zodra een maatschappij meer dan 25 punten heeft gescoord, kunnen geen aandelen meer worden omgeruild.
Uiteindelijk zal elk aandeel zoveel waard zijn als de eindpositie van de betrokken maatschappij op het scorespoor. De maatschappij die het verst vooraan ligt, levert 8 punten op per 10% aan aandelen (Een 40%-aandeel van de meest succesvolle maatschappij levert dus 32 punten op).
De volgende maatschappijen leveren respectievelijk 7, 6, 5 enz. punten op. De aandelen van de slechtst scorende maatschappij, leveren amper 1 punt op per 10% aan aandelen ervan.
Het leuke aan deze variant is dat iedereen aan dezelfde spoorlijnen werkt, hetzij constructief, hetzij destructief. Als je de eigen kleur van aandelen echter te snel prijsgeeft, zou het kunnen dat andere spelers tegen jouw kleur gaan spelen. Omdat niet geweten is welke aandelen de andere spelers hebben of welke aandelen spelers ruilen (tenzij ze een aandeel met één van de openliggende aandelenkaarten omruilen), blijft het bouwen spannend tot het einde. De speler met de meeste punten wint.

Samengevat: San Francisco Cable Car is een heruitgave die gemengde gevoelens oproept. Door de prijsstijging is het spel qua prijs/kwaliteit niet meer zo interessant als voorheen. Anderzijds bevat het wel een leuke uitbreiding, die een extra dimensie aan het spel geeft.
Bovendien waren in onze versie van Forum Mortsel geen nederlandstalige noch franstalige spelregels ingesloten. De Spaanse en Duitse spelregels zaten er dan weer dubbel in. De spelregels kunnen gelukkig ook worden gedownload van de website van Queen Games (zie tevens de verzamelde spelregels op deze website.
Wat er ook van zij, zowel de oorspronkelijke editie als de huidige editie zijn uitermate geschikt om spelers van alle leeftijden te plezieren.

Overig spelmateriaal:
© Sven Talboom - 05.10.2010