Speelbord:

Sequence
Een spannend strategisch spel

Uitgever: Nordic Games
Jaartal: 2006
Aantal spelers: 2-12
Aangegeven spelduur: Niet vermeld
Aangegeven leeftijd: vanaf 7 jaar
Spelauteur: Niet vermeld
FORUM-beoordeling: 6,7 / 10 (11 spelers)
Internet-beoordeling: 5,9 / 10 (5 websites)
Bezoekers-beoordeling: nog niet van toepassing
Globale beoordeling: 65 %
Te koop bij Adriaensen Speciaalzaak Gezelschapsspellen:
€ 31,00 (winkelprijs) € 27,90 (jaarledenprijs)
Spelregels:
Spelmateriaal: volledig taalonafhankelijk
Oorspronkelijk uitgegeven door:
Jax Ltd. Inc. USA (1981)

In dit bordspel trachten de spelers "sequences" te scoren. Een sequence is een rij van opeenvolgende fiches in jouw kleur (of dat van je team), hetzij horizontaal, hetzij verticaal, hetzij diagonaal op het speelbord.
Op het speelbord staan alle kaarten uit een gewoon kaartspel afgebeeld in tweevoud, met uitzondering van de boeren ("jacks").
Bij aanvang van het spel krijgt iedere speler 5 kaarten, die hij in zijn handen geheim houdt. Als de speler aan de beurt is, speelt hij een kaart uit. Vervolgens legt hij een fiche in zijn kleur op het speelbord, namelijk op de kaart waarvan de afbeelding overeenkomt met de uitgespeelde kaart. Aangezien elke kaart tweemaal op het speelbord is afgebeeld, heeft de speler dus enige keuze.
Is één van de afbeeldingen reeds bedekt door een fiche, dient de speler uiteraard genoegen te nemen met de tweede afbeelding indien hij zou beslissen om de kaart uit te spelen.
Bovendien zijn er ook nog boeren: 4 boeren met één oog (one-eyed jacks) en 4 boeren met twee ogen (wild jacks). Met een one-eyed jack kan je een fiche van een tegenstander van het speelbord verwijderen, terwijl een wild jack kan worden ingezet als joker om een fiche op een willekeurige plaats op het speelbord te leggen.
Door deze wild jacks kan het voorkomen dat geen afbeeldingen meer voorhanden zijn van een kaart die je in handen hebt. In dat geval spreekt men van een "dode kaart" die in de beurt van de betrokken speler kan worden omgeruild tegen een andere kaart alvorens hij in die beurt een kaart uitspeelt.
Om het nadeel van de hoeken enigzins uit te schakelen, is er trouwens in elke hoek van het speelbord telkens een (neutrale, door iedereen te gebruiken) fiche voorgedrukt, die met 4 andere fiches van jouw kleur mag worden aangevuld om een sequence te vormen.
Nadat een speler een kaart heeft uitgespeeld en een fiche werd geplaatst (of verwijderd), trekt hij een kaart bij van de trekstapel, zodat hij opnieuw 5 kaarten in handen heeft.
In een spel met twee spelers of twee teams, wint de speler of het team dat als eerste twee sequences scoort. In een spel met drie spelers of drie teams, wint de speler of het team dat als eerste één sequence scoort.
In dit laatste geval waar slechts één sequence voor de overwinning volstaat, lijkt het mij raadzaam om als bijkomende regel te stellen dat de laatste fiche van een sequence niet met een wild jack (joker) mag worden geplaatst.
In het spel waar twee sequences nodig zijn voor de overwinning, geldt bovendien de regel dat een sequence die gevormd is, niet meer mag worden verbroken, ook niet door het uitspelen van een one-eyed jack (tenzij je de spelvariant voor gevorderden zou hanteren).

Door de eenvoudige spelregels en het vertrouwelijke spelmateriaal, inzonderheid de 2 gewone boeken kaarten, is Sequence een ideaal familiespel waar jong en oud veel plezier aan kan beleven.
Of het spel te eenvoudig is voor de ervaren spellenfreak, laat ik aan jullie beoordeling over...
Spelmateriaal:
© Sven Talboom - 07.11.2009