Speelbord:

Viva Topo!
De avontuurlijke reis naar luilekkerland
Uitgever: Selecta Spielzeug
Jaartal: 2002/2004
Aantal spelers: 2-4
Aangegeven spelduur: 20-30 min
Aangegeven leeftijd: vanaf 4 jaar
Spelauteur: Manfred Ludwig
FORUM-beoordeling: 8,9 / 10 (7 spelers)
Internet-beoordeling: 8,3 / 10 (8 websites)
Bezoekers-beoordeling: nog niet van toepassing
Globale beoordeling: 86 %
Te koop bij Adriaensen Speciaalzaak Gezelschapsspellen:
€ 26,40 (winkelprijs) € 23,80 (jaarledenprijs)
Spelregels:
Spelmateriaal: volledig taalonafhankelijk
In 2010 door 999 Games verdeeld onder de naam "Kazensnaaiers"
Viva Topo! is een leuk en spannend bordspel voor kinderen vanaf 4 jaar.
Maar ook volwassen zullen dit spel gegarandeerd met plezier meespelen.
Iedere speler beschikt over 4 muisjes (5 muisjes bij 2 spelers). Deze muisjes proberen in luilekkerland te geraken, zonder dat zij worden opgepeuzeld door de poes die hen achterna zit.
In luilekkerland is er een heuse smeuïge kaasbol die zij aldaar naar hartelust kunnen verorberen in het land waar alles van kaas is, zelfs het kasteel van Koning Muis van luilekkerland.
Als één of meer muizen niet tijdig in luilekkerland geraken, kunnen zij nog steeds hun toevlucht zoeken in één van de huisjes die zij onderweg tegenkomen. Ook in deze huisjes zijn er stukjes kaas te vinden, doch hoe verder een muis op haar traject naar luilekkerland geraakt, hoe meer kaas er te verdienen valt.
De muizen starten allen hun trip in het huisje waar zij gezamenlijk verblijven. Iedere beurt mag een speler met een dobbelsteen gooien om vervolgens één van zijn muisjes 1 tot 5 stappen vooruit te zetten. Op de dobbelsteen komt tweemaal een 1 voor. Bij dergelijke worp mag de muis 1 vakje vooruit gaan, maar tegelijkertijd mag ook de poes, die weliswaar nog een hele weg heeft af te leggen, in dat geval 1 vakje vooruit gaan (dus 1 kans op 3).
Alle muisjes die nog niet zouden vertrokken zijn wanneer de poes aan het huisje van de muizen arriveert, worden genadeloos door de poes opgepeuzeld. Maar bovendien zet de poes haar jacht onmiddellijk en onverbiddellijk voort op de muisjes die nog naar luilekkerland onderweg zijn. Nadat de poes ongeveer één ronde heeft afgelegd, versnelt ze haar tempo en springt ze 2 vakjes vooruit elke keer dat een 1 gegooid wordt. De muisjes die dan de adem van de poes op hun staart voelen, kunnen zich dan best reppen naar een huisje in de buurt om alsnog een stukje kaas te bemachtigen. Want, als de poes op gelijke hoogte met een muis komt (of deze heeft ingehaald), is de muis een vogel, euh.. muis voor de kat.
Zo gaat het spel verder totdat alle muisjes een huisje zijn binnengevlucht, dan wel in luilekkerland zijn gearriveerd. Helaas is de hoeveelheid kaas niet onbegrensd: zowel in luilekkerland als in elk huisje onderweg liggen er slechts 4 stukken kaas per locatie. Snel zijn is dus de boodschap.
De speler die de meeste stukjes kaas heeft verzameld op het einde van het spel, is de winnaar. De kaasbollen in luilekkerland zijn 6 stukjes kaas waard, de kaasstukken in de huisjes onderweg bedragen respectievelijk 1, 2, 3 of 4 (afhankelijk hoe ver de muis gereisd heeft).

Viva Topo! is werkelijk een leuk kinderspel, waarbij het gevoel van de achtervolgende poes voor de nodige animo zorgt. Een spel met duurzaam en mooi spelmateriaal en prima speelbaar met kinderen vanaf 4 jaar. Zonder twijfel een topper in het genre van de kinderspellen.
Overig spelmateriaal:
© Sven Talboom - 29.01.2010